Search

2020-luku

Kirjoittanut Pirjo Ikkala 2023

Helmikuussa 2020 alkoi kuulua uutisia uudesta tartuntataudista, koronasta. Maailmanlaajuinen pandemia keskeytti maaliskuun puolivälissä opiston kevätlukukauden 2-3 viikkoa ennen suunniteltua ajankohtaa. Etäopetusjärjestelyihin ei ryhdytty, koska kausi oli jo niin lopuillaan. Seuraavan kauden suunnittelu työstettiin enimmäkseen etänä, mutta koronatilanteen oletettiin olevan syksyllä jo ohi.

Kevään 2020 juhlat jäivät juhlimatta, mutta kevätnäyttelyt toteutettiin virtuaalisesti Facebookissa. Opettajien ja opiskelijoiden lähettämät kuvat kokosi näyttelyksi suunnittelijaopettaja Inkeri Linna.

Petäjäveden osastonjohtajana aloitti syksyllä Tiia Savela edellisen osastonjohtajan Kerttu Karppisen muutettua pois Petäjävedeltä.

Koronakevään jälkeinen syksy aloitettiin lähiopetuksena, mutta henkisesti varauduttiin etäopetukseen tai kurssien siirtoon myöhemmin pidettäviksi. Viranomaisten terveysturvallisuusohjeet pidettiin tarkasti mielessä: turvavälit, hygieniaohjeet ja ehdoton kielto osallistua kokoontumisiin oireisena. Liikunnan ryhmäkokoja rajoitettiin salien koon mukaan niin, että turvavälit voitiin taata kaikille.

Minimiopiskelijamääriä edellytettiin vain kurssille ilmoittautuneiden määrässä, mutta opistolautakunnan päätöksen mukaan osallistujaminimin alitukset eivät johtaisi kurssin keskeytymiseen. Lautakunta määritteli ohjeet myös mahdollisista kurssimaksujen hyvityksistä, jos kurssikertoja peruuntuisi enemmän.

Rajoituksista huolimatta kurssit toimivat ja aivan uusiakin kursseja käynnistyi: Keuruulla Juha Happosen opettama Kalastuksen ABC ja Petäjävedellä Hypnosynnytyskurssi, jota ohjasi Kintaudella asuva kätilö ja hypnosynnytysvalmentaja Kaisa-Maija Antila. Petäjävedellä oli puutöihin niin paljon halukkaita, että oli perustettava toinenkin ryhmä. Multialla alkoi pitkään toivottu Lukupiiri kirjastosta eläköitymässä olleen Maire Riikosen ohjauksessa.

Koronavuosi oli merkinnyt monelle ikäihmiselle eristäytymistä tartuntojen välttämiseksi. Niinpä joulun alla monessa kädentaitoryhmässä innostuttiin valmistamaan joulukortteja jaettaviksi vanhuspalvelujen kautta kotihoidon ja asumispalvelujen ikääntyneille asiakkaille.

Seniorien digitaitojen opetuksessa toteutettiin yhteistyötä Geronet-hankkeen kanssa. Hankkeen kautta voitiin tarjota maksuttomia älylaitekursseja ikääntyville. Opettajat järjestyivät hankkeen puitteissa Jyväskylästä.

Kurssi-ilmoittautumisissa tähdennettiin entistä enemmän puhelinnumeron antamista ilmoittautumisen yhteydessä, jotta voidaan ilmoittaa tekstiviestillä, jos kursseja joudutaan perumaan tai siirtämään koronan takia.

Korona-ajan juhlintaa

Kevään 2021 kevätjuhlan sijasta striimattiin musiikkiryhmien esityksiä Kimarasta ilman yleisöä seurattaviksi Suur-Keuruun nettisivujen kautta. Ryhmät esiintyivät puolen tunnin välein, jotta poistuminen ja saapuminen onnistui ilman kohtaamisia.

Näyttely Kamanassa toteutui, tosin avajaiset esitettiin vain verkossa. Näyttelyyn sai tulla enintään 10 henkilöä kerrallaan koronaturvallisesti. Tartuntojen välttämiseksi vieraskirjaa ei ollut esillä. Lisäksi suunnittelijaopettaja Inkeri Linna kokosi jälleen virtuaalisen näyttelyn opiston Pedanet-sivuille, jonka todettiin olevan parempi kuin Facebook, koska Pedanet on avoin kaikille ilman kirjautumisia.

Kuusi henkilöä seisoo näyttämöllä kunniakirjat käsissään ja turvavälien etäisyydellä toisistaan.
Kansalaisopistojen Liiton ansiomerkkien saajia Petäjävedellä 2021. Kuvassa vasemmalta Marja-Leena Liljenmaa, Elisa Ampiala-Schreckenbach, Raija Kuulusa, Jari Koskenranta, Riitu Väärämäki ja Jukka Ohra-aho.

Petäjäveden osaston 50-vuotisjuhla oli suunniteltu vuodelle 2020, mutta rajoitusten vuoksi sitä päästiin juhlimaan vuoden myöhässä ja silloinkin vain Kansalaisopistojen Liiton ansiomerkin saajien kesken. Musiikkiesitykset oli kuvattu etukäteen ja ne esitettiin juhlaväelle salin valkokankaalla. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina lähetti juhlapuheensa etukäteen kuvattuna. Ansiomerkkien saajista juhlaan osallistuivat Elisa Ampiala-Schreckenbach, Jari Koskenranta, Raija Kuulusa, Marja-Leena Liljenmaa, Jukka Ohra-aho ja Riitu Väärämäki. Esityksistä, juhlapuheesta ja merkkien jaosta koostettiin tallenne, joka julkaistiin Petäjäveden kunnan sivuilla. Kahvila Freesissä oli esillä lehtileiketauluja kansalaisopiston vuosikymmenistä Petäjävedellä.

Toimintaa terveysturvallisuuden ehdoilla

Syksyllä 2021 elettiin edelleen koronavarotoimien ehdoilla. Tanssikurssit keräsivät Kintaudella mukavasti osallistujia, koska oman parin kanssa saattoi tanssia ilman kasvomaskia. Opettajana toimi diplomitanssinopettaja Taina Puujalka. Petäjävedellä toteutettiin ensimmäistä kertaa Pilates-kurssi osin etä- ja osin lähitoteutuksena. Ohjaaja Anu Vainion mukaan monimuotototeutuksella voitiin tarjota jokaiselle jotakin: lähiopetuskerroilla vuorovaikutusta sekä etätapaamisilla ja videotallenteilla osallistumismahdollisuutta omassa kodissa omaan tahtiin.

Kansalaisopiston piirinä vuonna 1991 aloittanut ja edelleen toimiva Pihlajaveden Aisapuu-kylälehti vietti 30-vuotisjuhlaansa ja vastaanotti Kotiseutuliiton Vuoden kotiseututeko 2021 -palkinnon. Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä lehti tallettaa Pihlajaveden historiaa, tiedottaa nykypäivän asioista ja suunnittelee tulevaa. Piirin nykyisenä vetäjänä toimii Kari Kotiranta.

Etäopetustilanteessa kuvattu tietokoneen ruutu, jossa henkilöitä omissa etäopiskelupisteissään.
Englantia opiskeltiin etäyhteyksillä koronarajoitusten vuoksi tammikuussa 2022.

Vuosi 2022 käynnistyi uusien koronarajoitusten merkeissä. Valtioneuvoston suosituksesta aikuisten kurssit pääsivät aloittamaan kautensa vasta helmikuun alussa. Lasten ryhmät ja kaikenikäisten henkilökohtainen musiikin yksilöopetus saivat toimia jo tammikuun puolella, koska niissä aikuisten kontaktit jäivät vähäisiksi. Alkuvuoden kurssikerrat siirrettiin pidettäviksi kauden päätteeksi huhti-toukokuussa. Etäopetukseen siirtyminen oli mahdollista, mutta vain harvat kurssit ryhtyivät siihen. Eniten etäopetusta toteutui päätoimisen kieltenopettaja Marja-Leena Liljenmaan englannin ja ruotsin kursseilla. Osa kielikurssilaisista piti etäopetuksesta niin paljon, että halusivat jatkaa Teams-yhteydellä vielä siinäkin vaiheessa, kun lähiopetus oli jälleen mahdollista.

Kolmen kunnan yhteiset juhlat ja näyttelyt

Kevätnäyttely 2022 toteutettiin Keuruun museossa Kamanassa ensimmäistä kertaa kolmen kunnan yhteisenä. Keuruun kädentaito- ja taideryhmien tuotannon ohella esillä oli Multian ja Petäjäveden kursseilla valmistettuja töitä. Lähes kolmiviikkoisen näyttelyn aikana työt pääsivät esille laajemmalle yleisölle kuin perinteisten kevätjuhlien yhteydessä järjestettyjen yksi- tai kaksipäiväisten näyttelyjen aikana. Näyttelyn kokoamisesta vastasi jälleen suunnittelijaopettaja Inkeri Mikkilä.

Sekakuoro laulaa näyttämön edessä, kuoronjohtaja säestää pianolla.
Petäjän Canto esiintyi yhteisessä kevätjuhlassa Multialla keväällä 2022.
Seinällä makrameetöitä, pöydällä kukkaroita ja koristemunia, vieressä kudottuja mattoja ja villasukkia.
Yhteisessä kevätnäyttelyssä Kamanassa Keuruulla oli esillä töitä kaikista kolmesta kunnasta.

Kevätjuhla järjestettiin kolmen kunnan yhteisenä Multian uuden Sinervän koulukeskuksen tiloissa. Juhlaesitysten ohella esillä oli pienimuotoinen kädentaitoryhmien näyttely. Kevätjuhlat on tulevina vuosina tarkoitus järjestää vuorotellen Keuruulla, Multialla ja Petäjävedellä.